fredag 28 juni 2013

Fingerfärg

Att ha en lillebror som jobbar på Panduro har onekligen sina fördelar :) Jag skulle ljuga om jag sade att vi inte får många Panduro-presenter på jul och födelsedagar och det passar oss alldeles utmärkt. När det var långhelg, i samband med nationaldagen tror jag, passade vi på att ta fram fingerfärgen när det var dåligt väder. Riktigt roligt för alla inblandade, även om Lill var mest intresserad av att äta den :)



Jag täckte hela bordet i pysselrummet med papper (sånt på rulle från Ikea) så det var bara att måla loss sen. Det är förresten ganska ofta täckt med papper, så att Vira bara kan gå in där och rita när hon känner för det. Hon kan ibland bli lite frestad att kreera utanför ritblocket nämligen....



Ebba, delvis täckt av tyll-lampan jag gjort till Lills rum. Idag regnar det och Vira sov över hos mina föräldrar igår, så kanske vi kan få upp den idag - jag är så nyfiken på hur den har blivit! Återkommer med hur jag gick till väga. 




Tavlorna

Igår fick jag erkänna att jag nu har smittats av flickornas förkylning. Ont i halsen och riktigt hängig drack jag t om lite whiskey framför gamla avsnitt av Californication. Jag är inte nån vidare whiskeydrickare annars, men min käre far (och även min bror) hävdar bestämt att det hjälper mot förkylning. Inte vet jag om det är whiskeyn, men idag mår jag iallafall lite bättre. Men snorig är jag och träning blir det inte. 

Så idag bjuder jag bara på några bilder här hemifrån. Det tog oss nästan precis ett år att få upp tavlor på väggen i vardagsrummet, men det kanske var den tid som krävdes för att jag skulle få det precis som jag ville :) 





Hittade ännu en fin bild på frisören Vira när hon kammar mig med en visp :)


torsdag 27 juni 2013

onsdag 26 juni 2013

Pyssel för regniga dagar

Idag känns det som det regnat hela dagen. Katterna har farit ut och in, hoppats varje gång att det inte ska vara blött när de hoppar ut i gräset. Men det har det varit.
Jag hade en sån där sjukligt aktiv dag. När klockan var halv ett och jag satte mig ner med min lunch hade jag dammsugit, sorterat lådor på både Viras och Lills rum, stylat Lills rum lite, burit ut saker i förrådet, fixat och organiserat i pysselrummet, varit på Ikea, varit en sväng på Stof och stil och såklart matat bebin flera gånger, bytt några blöjor och gosat massor. En sån där dag när tiden faktiskt inte bara susar iväg utan man hinner göra lite saker också :)











Tyvärr lär det ju bli fler regniga dagar i livet och här kommer ett fint pyssel att ägna sig åt när man sitter inne och myser. Jag får mycket komplimanger för den här mobilen jag gjort av lite styvare papper och tapetprover som jag sparat på. Tricket är att vara riktigt, riktigt noggrann när man skär och viker och att skära tunt, tunt där man ska vika (jag skar på "avigsidan, vet alltså "runt" skåran sen) Sen limmade jag med all-lim från Panduro och fäste varje figur i nästa med en nylontråd; tryckte igenom en nål och sydde runt runt ett par gånger innan jag knöt. Jag fäste det hela i taket med häftmassa på en runt "träprick" som jag hittade här hemma (rester från nåt annat pyssel).Vackert!
Jag ska undersöka hur jag kan lägga upp pdf på mallarna jag använt, det är en som är lite som en diamant och en som är en pyramid. Återkommer med det.




Vira hittade genast nya användningsområden för de små köksredskapen jag köpte på Ikea. Vi fick gå till frisören i puffen och få håret kammat med en visp, klippt med en grilltång och plattat med en stekspade. Och man var hela tiden tvungen att blunda. 


tisdag 25 juni 2013

Pryttelhylla



För kanske två somrar sedan hittade jag en sån här på en loppis nånstans utanför Rydsgård. Just nu kommer jag inte ihåg vad de heter för min hjärna så mosig (antaligen från allt kiss och bajs jag hållit på med under eftermiddagen och kvällen: en med blöja och en som jobbar på att bli blöjfri tacksåmycket)
Jag vet att det heter nånting med "sätt" (eller "sett?"), och det är i de här facken man skulle lägga de små bokstäverna när man tryckte trycksaker förr i världen. Idag används de nog oftast till att förvara små pryttlar i, typ såna man får i en plastboll i en apparat som står i entrén på ICA, eller i ett Kinderägg, eller små vackra stenar man hittat på stranden eller en pärla från rännstenen. Det var precis vad jag tänkte Vira skulle ha den till när jag köpte den (och Vira var nio månader gammal och satt och sov i baksätet).
Nu har jag äntligen tagit tag i renoveringen, och plötsligt fick jag för mig att plocka bort ramen och baksidan och bara behålla rutnätet. Med ett bräckjärn och lite våld och god vilja lyckades jag och rutnätet har redan fått en vitstrykning, men tyvärr glömde jag fota. Vi får se om det blir bra! (annars kan jag nog hitta en ny på valfri sommarloppis...)




Igårkväll var jag tillbaka på BodyStep efter ett par veckors (ofrivillig) paus. Det var FRUKTANSVÄRT varmt och jobbigt och jag höll nästan på att tuppa av och naturligtvis slarvade jag med vattnet efteråt och fick huvudvärk på kvällen. Fyfyfy! Men ett stort fruktochgrönt-fat klämde vi ner medan vi kollade på True Blood. En helkväll helt enkelt!





Tisdageftermiddagen bjöd på första utvecklingssamtalet för den här lilla filuren som enligt dagispersonalen är glad och trygg och snäll mot sina fellow dagispolare. Skönt för mammahjärtat att höra <3



måndag 24 juni 2013

Vardag igen

Det har varit en härlig och väldigt lat helg hos Klinte och Micke på Jylland. Inte ens lite volleyboll fick vi till, mest för att det inte var särskilt bra väder. Och de gångerna solen tittade fram blev vi beordrade av tvååringarna att dra fram poolen och ha plastochlek. Så nu är det tillbaka till vardagen igen; BodyStep bokat ikväll och vi fortsatte med våra fruktochgrönt-fat redan igårkväll. Jag kan dock inte låta bli att längta till semestern, efter att ha Max och Vira hemma här hela tiden, efter långa frukostar (som visserligen fortfarande kommer att börja vid sextiden...) och härligt slappande i trädgården. Det är bara nån vecka kvar nu.



Regniga dagar är det inte dumt med Pippi på iPaden. 



Hemma smakar Lill gärna på den fina trätårtan Vira fick i två-årspresent


Som present till Klinte och Micke gjorde jag ett riktigt långt vimpelband. Jag gjorde snabbversionen som innebär att jag klipper tyget i önskad vimpelstorlek (den jag använt nu till både Vira, Klinte och i lekstugan är en triangel med sidorna: ) Sen stryker jag ganska styvt fliselin (typ sånt man hade på syslöjden) på baksidan och syr helt enkelt fast vimplarna på ett fint band (denna gången blev det vitt sidenband från Panduro.) Jag sydde fast dem med lite lagom mellanrum, mellan 7 och 9 cm har jag valt på sistone) Detta funkar bra för vimplar som tex ska hänga mot en vägg eller som mest ska tittas på från ett håll. Det är snabbt och blir fint! 




Vimplar i lekstugan. Och lite "tassels" från loppis :) 




Här ser man hur "fliselinsidan" tittar fram. Sätt fast vimplarna med fina häftstift!


I övrigt börjar lekstugan äntligen ta form. Igår fick jag äntligen skruvat fast basen till min väggfasta bänk och till och med målat den! Nu är det inte mycket kvar innan den är på plats! Ska bara hitta lite fina kuddfodral!


Grunden är byggd. Här blir det väggfast bänk med förvaringslådor under och massor av kuddar ovanpå!





Runda "lyktor" från Panduro och Ingela P Arenius prints "Paris" och "Stockholm" i loppisramar och andra ramar på väggarna. (de har jag för övrigt även i mitt vuxna vardagsrum, tycker de passar överallt!) 




Vaxduk på bordet och pinnarna i stolen är dekorerade med olika fina papperstejper som jag sen tejpat genomskinlig packtejp ovanpå för att de ska sitta ordentligt. 





måndag 17 juni 2013

Mera grönt!

Denna måndagen har bjudit på riktigt löjliga lyckokänslor efter ungefär en timmes volleyboll-bollande först med Ebba och sen med Max! Hoppas Klinte är redo att köra lite när vi kommer på torsdag! 
För andra dagen kör vi nu frukt- och gröntfat. Konsumerandet av såna här varor har varit pinsamt lågt på sista tiden, trots att Linas matkasse är duktiga på att alltid ha bra sallader till måltiderna. Men nu blir det ändring! En sån här om dagen ska det bli! Även barnen äter mer; varken Vira eller Ebba kan låta bli att plocka och mumsa i sig-bra på alla sätt alltså! 

 

Efter ännu en intensiv dag var det tur att Max hade dragit fram BP- grejerna när jag kom ner efter att ha nattat Vira. Vi körde ett pass vi inte kört sen vi bodde i Malmö och vi hade nog båda glömt hur jobbigt det var... :) men det känns jädrar i mig bra nu! 
Tycker alltså att jag lätt gjort mig förtjänt av dagens två glassar :)

söndag 16 juni 2013

Aktivitet för 10-årskalas!

Igår hade Ebba sitt 10-årskalas, trots att födelsedagen inte inträffar förrän den 27 juni. Jag och Max hade fått ansvar för den aktivitet som skulle leda dem fram till godiset som var gömt i trädkojan. Naturligtvis gick jag all-in och googlade fram lite olika tänkbara alternativ samt frågade mina design-kompisar när vi hade sopp-träff i onsdags; de brukar vara rätt rika på såna här saker:) Det slutade med att vi körde på ett Fångarna på fortet-tema. Som tur är går det ju nu igen, så ungarna visste vad det handlade om, hade ju känts lite dammigt annars att komma dragandes med ett 90-talskoncept som ingen hade den minsta relation till.
Vi började tänka baklänges med svaret: Trädkojan. Och det var bestämt att de skulle vara tre lag. Då bestämde vi att varje lag skulle komma fram till vars ett ord:
- Himmel
- Hus
- Träd
För att få fram de här orden skulle de med hjälp av bokstäver bygga andra ord, tex laget som skulle komma fram till "Träd" hade orden "Grönt", "Stam", "Löv" och "Krona".
Varje ord fick en färg (för att de skulle kunna skiljas åt) och sen skrev jag ut bokstäverna till alla ord på små lappar, 3x3 cm. Dessa små lappar vek jag ihop och tejpade med maskeringstejp på baksidan av enkronor (för det har man många av och de har alla samma form) Jag ritade en prick med lagets färg med markeringspenna (vattenfast) för att de skulle kunna skiljas åt och sen var mina ledtrådar klara.



Utskrivna bokstäver. Varje färg blir ett ord. Längst ner enkrona med fasttejpad ledtråd :)


Nästa steg var "cellerna" dvs de "stationer" där barnen skulle få tag på sina ledtrådar. Vi hade 3 stationer och två tävlingar där man kunde samla på sig ledtrådar. De som vann tävlingarna fick extra ledtrådar, och hade man inte fått ihop alla efter att allt var avklarat hade jag skrivit ut gåtor på lappar som drogs ur en hatt. Rätt svar gav ytterligare en ledtråd.

Station 1: Fyra skurhinkar (ca 15 liter). En med fil/yoghurt (hittade billig med kort datum), en med träspån (sån man har till kaninburar, en med blandning av kokt ris, kokt pasta och nudlar, en med geggamojja. Varje spann prepareras med enkronor med ledtrådar samt "tomma" enkronor. Barnen väljer en eller två ur laget som får ögonbindel och sen ner med händerna och leta efter ledtrådar.

Station 2: Memory: Jag tog ett av Ebbas memory, scannade in 9 olika bitar och gjorde ett 3x3 nät av dem. Barnen fick se dem i 30 sekunder, sen hade jag med bitarna och de skulle lägga dem på samma sätt. Detta klarade alla galant, borde haft kortare tid eller fler bitar.


Memory

Station 3: Vi petade in ledtrådar i ballonger och blåste upp dem. Sen knöt vi dem i snören tillsammans med tomma ballonger runt Jörgens ben och så fick barnen jaga honom och försöka panga ballongerna och få tag på ledtrådarna.

Tävlingarna var potatisspring och nån staffett (här var jag tvungen att hänga med Vira och Lill i källaren...)

När alla ledtrådar var hittade skulle barnen bygga ord av de bokstäver de hittat. De fick veta hur många bokstäver varje ord skulle ha (jag hade gjort rutor på papper som de kunde lägga bokstavslapparna på, samma färg på rutorna som på bokstäverna) och så fick de då svara på gåtor (som jag mest hittade här: http://www.goodies.nu/barn/gator.htm ) för att få fler ledtrådar. Och till slut då fick de samarbeta för att komma på vad "Hus", "Träd" och "Himmel" stod för. Det blev mycket uppskattat och barnen samarbetade och var sjukt engagerade och inte en konflikt på hela tiden. Det tog också lagom lång tid.

Motivation en regnig torsdagkväll.


I torsdags var det skolavslutning för Ebba i Rydsgård och regnet vräkte ner. För första gången hörde jag Vira säga ”Jag vill åka hem” och jag tillbringade största delen av avslutningen med att morrande jaga henne fram och tillbaka genom vattenpölar medan hon skrattade så hon kiknade (ja, vi kunde vrida ur strumporna sen innan vi åkte hem). På hemvägen tänkte jag att det verkligen var en träningsdag idag, men motivationen var på under noll. Det tar ungefär 20 minuter att åka mellan Rydsgård och Svedala och ni kan tänka er hur pigg och taggad man blir när man gör denna resa vid sjutiden efter en ganska intensiv dag. Sen var Lill strulig att få att sova, antagligen på grund av begynnande förkylning, och det var på håret att jag bara sket i allt och placerade mig i soffan med vimpel-virkningen (skriver mer om det en annan gång). Men så sparkade jag mig själv hårt i baken och gick ner, drog på mig kläderna och krängde fram Body Pump-grejerna från garderoben under trappan. Hann köra två låtar innan Max kom ner och anslöt, och han körde om benlåten medan jag plockade fram fler saker. Sen var det bara att köra och snacka om att det kändes gött efteråt!


tisdag 11 juni 2013

Förändring på gång!

Som ni säkert har märkt har det varit tyst här ett tag och det har helt enkelt berott på att motivationen tryter. Jag började plötsligt känna mig som iForm, en bra och inspirerande tidning att prenumerera på lite då och då, men om man fortsätter för länge inser man att det blir en hel del upprepningar. Och nu hade jag alltså skrivit om träning och att hålla sig i form/komma i form under och efter graviditet. Målet är för längesedan nått och jag mår bättre än någonsin. Nu vill jag bara hålla mig i form. Eller såklart vill jag bli bättre på att cykla mountainbike och kanske en bättre löpare nån gång i framtiden, för att inte tala om beach volleybollspelare, men just nu har jag inte tid eller motivation att satsa seriöst på sådana projekt. Det är viktigare och roligare att vara med familjen. Och träningen är som den alltid varit en del av vardagen. Just nu kör jag en gång i veckan nere på gymmet i Svedala, antingen Body Step eller Body Pump och då kör jag så det ryker, det är en timme total urladdning och egentid. Sen kör jag minst två gånger hemma, vi har tex precis avslutat en Kettlebellscirkel i trädgården tillsammans med ett imponerande antal mygg. MEN, vad jag vill komma fram till är att jag inte längre finner det spännande att berätta om detta för er. Det finns inget konkret mål längre och jag känner mig bara tråkig när jag berättar "idag blev det Body Balance igen".




Nej, det är inte jag som kör med 20an...

Så vad händer nu då? Jo, det är ju så att jag inte kan sluta skriva och nu har jag beslutat att ni ska få ta del av lite mer av mitt liv och kanske framförallt min andra stora hobby: pyssel!! Ja, jag vet, det är kanske två ytterligheter, men så är det ju ibland. Och jag har läst att det är inne att inte bara nischa sig inom ett område :)



Brudklänning? Smakprov på kommande pysselinlägg :)


För er som inte vet har jag gått en femårig pysselutbildning (Industridesign i Lund) och jag har alltid mängder av pysselprojekt på gång. De flesta utmynnar i någon typ av inredning, men att kalla mitt intresse för "inredning" känns på gränsen till lite för pretentiöst, så pyssel låter bra.



Kvällsrutin i Hallehlepalatset :)



Det blir såklart även småbarnsvardag med alla dess utmaningar och festligheter och förhoppningsvis en massa fina bilder!

Mammaiform får nu stå för att vara generellt i form, både i kropp och själ helt enkelt. Lite lökigt men men :) Hoppas ni hänger med!